Hoogsensitief

Jarenlang heb ik mijn  (hoog) gevoeligheid ontkend. Iets wat ik beter niet had kunnen doen. Dat had mij heel wat leed bespaard. Aan de andere kant heeft deze ontdekkingsreis mij ook heel veel opgeleverd. Juist door die worstelingen en het vaker struikelen kan ik andere mensen in een dergelijke situaties goed begrijpen. Waardoor ik nu veel voldoening haal uit mijn werk

 

Hoogsensitief

In 2005 kwam ik aanraking met de term hoogsensitief. Een van mijn leerlingen was zeer gevoelig. Ik wilde er graag meer van weten om zo de leerkrachten beter te kunnen begeleiden. Toen ik op onderzoek uitging, was er nog niet zoveel informatie als nu. Een van de dingen die ik toen tegen kwam was het boek hoogsensitieve personen van Elaine Aron. Het boek gaf mij veel herkenning. De vragenlijst die in het boek staat gaf bij mij een hoge score aan. Was ik hoogsensitief? Was dit een van de redenen dat ik dingen anders beleef?

Later ging ik toch weer twijfelen. Dingen waren bij mij anders. Anders dan hoe het in het boek werd beschreven. 

 

Iedereen is anders

Nu bijna 15 jaar later weet ik dat die twijfel en het verder doordenken juist bij hoogsensitieve personen hoort. Dit komt door de diepgaande verwerking. Wat ook meespeelt bij mijn ontkenning is dat ik mezelf niet in een hokje vind passen, want er zijn altijd dingen die niet precies van toepassing zijn. Iedereen is anders en door het in een hokje te plaatsen bekijk je de situatie minder objectief. Je bekijkt het dan door een bril met beperkingen. Je kijkt niet meer naar de gehele persoon. veel wordt in verband gebracht met kenmerken die bij het hokje passen. Terwijl we binnen dat hokje allemaal weer anders zijn. Begrijp je wat ik bedoel?

Ik zal een voorbeeld geven met een ander etiketje/hokje/stoornis..  Een kind laat druk gedrag gezien op een verjaardag, waarop oma zegt dat dit komt omdat hij ADHD heeft. Echter kan het ook zijn dat hij op dat moment druk gedrag laat zien omdat hij/ zij heel moe is en zijn eigen vermoeidheid niet wil voelen. Het kind heeft dan niets aan die opmerking. Hij wil dat hij gezien wordt.

Helaas heb ik in mijn jarenlange onderwijservaring kinderen negatief zien veranderen na een diagnose. De aandacht was gericht op de beperkingen en het kind kon opeens veel minder. Er werd niet meer of veel minder gekeken naar de kwaliteiten. De oorzaak van het probleem werd vaker afgeschoven. Dan op zoek te gaan naar een oplossing. Waardoor er kansen bleven liggen.

Ik zeg niet dat dit altijd het geval is. Iedere situatie is weer anders. Het heeft ook te maken met mijn kijk op de wereld en mijn ervaringen. Het zijn mijn gedachten geweest waardoor ik bleef ontkennen dat ik gevoeliger ben dan gemiddeld.  Een stuk verleden en opvoeding speelt hierbij ook een grote rol.

 

Kracht

Nu ga ik mijn gevoeligheid niet meer uit de weg. Ik zie het  als een kwaliteit en een kracht. Ik kan steeds meer mezelf zijn in alles wat bij mij past. Zijn wie ik ben. Door deze ontdekkingsreis kan ik nu anderen helpen met hun zoekproces. Ik mag meelopen op hun ontdekkingstocht.

Belangrijkste is waar loop jij tegenaan? Wat wil jij graag anders. Dat is het vertrekpunt van jouw ontdekkingsreis.

Belangrijkste is hoe jij met de dingen omgaat en de dingen doet waar je blij van wordt.

Bij mijn begeleiding denk ik buiten de hokjes. De kennis over verschillende hokjes gebruik ik wel. Mijn kennis en ervaringen met ADHD, Autisme, Stress en burn-out en hoogsensitiviteit ondersteunen mijn werk. Ik heb mijn eigen visie ontwikkeld door mijn persoonlijke ervaring te combineren met wat ik in het werkveld tegen kwam. Daarnaast is hoogsensitief een onderwerp waar ik mij de laatste 14 jaar in heb verdiept. Het heeft mijn interesse en ik word er blij van om anderen te helpen.

Ik geef regelmatig informatieavonden.  Op deze avonden geef ik meer uitleg over het begrip hoogsensitiviteit en over mijn kijk hierop.  De verschillen en overeenkomsten met anderen termen zoals hooggevoelig, nieuwetijd, burn-out komen ook aanbod. 

Het is mijn missie is mensen te helpen zichzelf te zijn. Zodat ze minder last hebben van prikkels en meer rust ervaren. Wil jij ook graag naar een informatieavond  komen? meld je dan aan. Aan deze avond zijn geen kosten verbonden.

    • –   Veronique van Kan

Laat een reactie achter